layersublayersublayersublayer
layersublayersublayersublayer
layersublayersublayersublayer
 
 

Mini encyklopedia

Producent brokuła

Brokuły

Brokuły, znane też jako zielony kalafior lub kapusta szparagowa są krewniakami kalafiora i stają się w naszym kraju coraz bardziej popularne, mają bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych oraz innych składników biologicznie czynnych, ponadto są niskokaloryczne. Brokuły są odporne na przymrozki i dlatego dobrze nadają się do uprawy

Czytaj więcej...

 
Produkcja cebuli

Cebula

Znana była i uprawiana już w starożytności w Azji, skąd przybyła następnie do Europy. Z egipskich hieroglifów wynika, że na pewno za panowania Ramzesa II (1292–1234 r. p.n.e.) uprawiano cebulę na obrzeżach egipskich miast. 

Czytaj więcej...

 

Fasolka szparagowa

Jest jarzyną bardzo zdrową, 100 g strączków dostarcza ok. 40 kcal. Bogata w składniki mineralne /potas, wapń, fosfor, magnez/, witaminy B i C oraz karoten. Strąki świeżo zerwane są lekko strawne. Fasolkę najczęściej przyrządzamy na ciepło z masłem i tartą bułką. Bardzo smaczne są sałatki, np. ugotowana i ostudzona fasolka szparagowa z pokrojonym pomidorem,

Czytaj więcej...

 

Kalafior

Pochodzi z Cypru, dlatego początkowo nazywano go kapustą cypryjską. Znany był w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się na inne kraje. W Polsce kalafior zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Częścią jadalną są młode pędy kwiatowe, zakończone kwiatostanem, tzw. różą, u nasady której wyrastają liście przykrywające kwiatostan.

Czytaj więcej...

 
Sprzedaż i produkcja marchwi

Produkcja i Sprzedaż Marchwi

Wszystkie odmiany marchwi są bogate w błonnik, cukry, białka oraz olejki eteryczne i nie zawierają tłuszczu. Marchew bogata jest w beta-karoten (prowitamina A), witaminy C, E, K i wiele witamin z grupy B, B1, B2, B3, B6, B9. Dodatkowo marchew zawiera potas, wapń, fosfor, miedź, chrom, cynk, fluor i żelazo.

Czytaj więcej...

 

Seler naciowy

Seler naciowy pochodzi od dziko rosnącego selera na terenach Eurazji i uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Wzmianki o nim znaleziono m.in. w zapiskach starożytnych Egipcjan i Greków, przez których uznawany był za roślinę magiczną oraz kojącą nerwy. W medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano jako lek na

Czytaj więcej...