Wszystkie odmiany marchwi są bogate w błonnik, cukry, białka oraz olejki eteryczne i nie zawierają tłuszczu. Marchew bogata jest w beta-karoten (prowitamina A), witaminy C, E, K i wiele witamin z grupy B, B1, B2, B3, B6, B9. Dodatkowo marchew zawiera potas, wapń, fosfor, miedź, chrom, cynk, fluor i żelazo.
Właściwości marchwi stosowane w medycynie ludowej do leczenia chorób układu krążenia i chorób jelit, anemia, zapalenie stawów. Sok z marchwi to pierwszy środek w leczeniu awitaminozy.
Sok z marchwi jest najpopularniejszym z soków warzywnych. Jej słodki smak sprawia, że ??nadają się zarówno w postaci czystej i w mieszankach z innymi sokami warzywnymi. Także frytki z marchwi charakteryzują się doskonałym smakiem oraz wysokimi walorami odżywczymi.
Przydatne właściwości marchwi są wykorzystywane w żywieniu człowieka. Spożywanie świeżej marchwi wzmacnia dziąsła. Gryząc marchewkę liczba bakterii w jamie ustnej znacznie się zmniejsza. Przydatna jest także w leczeniu zapalenia błony śluzowej nosa, gdyż gryząc ją uwalniają się zawarte w niej olejki eteryczne. Lotne olejki zawarte w marchwi potrafią zabić zarazki, więc marchew jest skutecznym narzędziem na przeziębienie i zapalenie migdałków. Powszechnie znane właściwości marchwi lub bardziej precyzyjnie, zawartej w niej witaminy A pomagają w wzmocnieniu siatkówki, dzięki czemu idealnie nadaje się na takie przypadłości jak: krótkowzroczność i zmęczenie oczu.
Szczególnie przydatna jest dla dzieci. Witamina ta jest niezbędna dla normalnego widzenia, utrzymuje w dobrej kondycji skóry i błon śluzowych.
Gotowane marchewki są często zawarte w diecie chorych na cukrzycę.
Producent marchwi, firma VEGRO zaprasza do współpracy
W ofercie firmy: produkcja marchwi, sprzedaż marchwi, frytki z marchwi.