layersublayersublayersublayer
layersublayersublayersublayer
layersublayersublayersublayer
 
 

Cebula

 
Produkcja cebuli

Znana była i uprawiana już w starożytności w Azji, skąd przybyła następnie do Europy. Z egipskich hieroglifów wynika, że na pewno za panowania Ramzesa II (1292–1234 r. p.n.e.) uprawiano cebulę na obrzeżach egipskich miast. 

Są dowody na to, że Grecy spożywali cebulę w surowym stanie podczas oglądania przedstawień teatralnych – dodajmy, że pod gołym niebem, a więc bez narażania mniej rozkochanych w tym warzywie na intensywny zapach. Obecnie potęgami w uprawie cebuli są Egipt, Hiszpania i Węgry. U nas cebulę uprawia się w kilku odmianach, głównie jest to cebula dako, wolska, sochaczewska, żytawska, rawska oraz holenderska czerwona i biała – uważana za najtrwalszą, uprawiana na przechowanie zimowe.

Lecznicze właściwości cebuli w ludowej medycynie były wykorzystywane już przed tysiącami lat. I nie ma wątpliwości, że należy jej się przynajmniej jeden pomnik wystawiony przez wdzięczność ludzkość za wszystkie jej dobroczynne właściwości.
Działanie cebuli:

  • bakteriobójcze, wywierane tak przez składniki lotne (fitoncydy), uwalniające się podczas krojenia lub miażdżenia cebuli, jak i przez związki nielotne, znajdujące się w miąższu,
  • pobudza wydalanie moczu,
  • usuwa nadmiar wody z organizmu. Zaleca się ją więc osobom cierpiącym na: reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów), choroby, którym towarzyszy opuchlizna, przy zaburzeniach w oddawaniu moczu, albuminurii (obecność białka w moczu), uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi),
  • ponieważ jest bogata w siarkę, zwiększa odporność organizmu na choroby,
  • łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi,
  • zawiera witaminy i mikroelementy, których wartość była doceniana przez całe wieki (choćby przy leczeniu szkorbutu przez więźniów i marynarzy). Liście cebuli zawierają: 25 - 90 mg% witaminy C, 1,3 - 5,9 mg% prowitaminy A, witaminy B1, B2 PP oraz fitoncydy.
  • pobudza apetyt przyspieszając wydzielanie się soków trawiennych,
  • zapobiega rozszerzeniu się procesów trawiennych i gnilnych w jelitach oraz eliminujący gazy i regulujący stolec,
  • zmniejszaj zawartość cukru we krwi a więc polecany cukrzykom,
  • wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok),
  • niszczący robaki, zwłaszcza owsiki,
  • pozytywne na zapalenia skóry, pomagający w leczeniu ran i czyszczący je,
  • uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,
  • według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.

Producent cebuli, firma VEGRO zaprasza do współpracy.