layersublayersublayersublayer
layersublayersublayersublayer
layersublayersublayersublayer
 
 

Seler naciowy

 

Seler naciowy pochodzi od dziko rosnącego selera na terenach Eurazji i uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw na świecie. Wzmianki o nim znaleziono m.in. w zapiskach starożytnych Egipcjan i Greków, przez których uznawany był za roślinę magiczną oraz kojącą nerwy. W medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano jako lek na wzdęcia i niestrawności oraz jako środek moczopędny.

Obecnie seler naciowy popularny jest w Ameryce, zwłaszcza wśród gwiazd filmowych, które zaczynają dzień właśnie od przygotowanego z niego soku (łączony jest on z sokiem jabłkowym i wypijany na czczo). Taki sok wykazuje działanie oczyszczające, nawilża skórę i nadaje jej aksamitną gładkość, likwiduje obrzęki i chroni przed wolnymi rodnikami. Te swoje wyjątkowe właściwości seler naciowy zawdzięcza dużym dawkom witaminy C oraz witaminom z grupy B, witaminie E i PP oraz kwasowi foliowemu. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarczy także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza.

Seler naciowy polecany jest też osobom, które nie mają apetytu. Zawarty w nim olejek eteryczny pobudza procesy trawienne i zwiększa apetyt, a przy okazji likwiduje zaparcia. Warzywo to powinno być spożywane także przez osoby, u których wykazano: niedostateczną produkcję żółci, nadkwasotę żołądka, nowotwór żołądka, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia pracy nerek, artretyzm, reumatyzm, astmę, zapalenie oskrzeli.

Warto zwrócić uwagę na olejek aromatyczny występujący w selerze. Udowodniono, iż posiada on właściwości wpływające uspokajająco na centralny układ nerwowy. Składniki tego olejku mają także właściwości przeciw konwulsyjne. Uważa się, iż codzienne wypicie soku z selera połączonego z sokiem z marchwi może wyleczyć skołatane nerwy.
Wartość odżywcza:
Seler naciowy, jak większość warzyw, jest niskokaloryczny. 100 g warzywa dostarcza tylko 13 kcal, ponieważ w 94 % składa się ono z wody. Zafascynowani selerem Amerykanie dopatrzyli się jednak w tym warzywie aż 86 cennych składników.
Seler naciowy pozytywnie wpływa także na popęd płciowy, dlatego zaliczany jest do afrodyzjaków. Jest doskonałym składnikiem do sałatek, surówek i zup.