layersublayersublayersublayer
layersublayersublayersublayer
layersublayersublayersublayer
 
 

Мини энциклопедия

???????

 

??? ????????????? ??????? ?????? ??????????, ????????, ??????? ? ???????? ??????? ? ?? ???????? ????. ??????? ??????? ????????????? (?????????? A),?????????? C, E, K ? ??????? ?????????? ?? ?????? B, B1, B2, B3, B6, B9. ????? ????, ??????? ???????? ?????, ???????, ????, ????, ????, ???? ? ??????.

Właściwości marchwi stosowane w medycynie ludowej do leczenia chorób układu krążenia i chorób jelit, anemia, zapalenie stawów. Sok z marchwi to pierwszy środek w leczeniu awitaminozy. 

Sok z marchwi jest najpopularniejszym z soków warzywnych. Jej słodki smak sprawia, że ??nadają się zarówno w postaci czystej i w mieszankach z innymi sokami warzywnymi.

Przydatne właściwości marchwi są wykorzystywane w żywieniu człowieka. Spożywanie świeżej marchwi wzmacnia dziąsła. Gryząc marchewkę liczba bakterii w jamie ustnej znacznie się zmniejsza. Przydatna jest także w leczeniu zapalenia błony śluzowej nosa, gdyż gryząc ją uwalniają się zawarte w niej olejki eteryczne. Lotne olejki zawarte w marchwi potrafią zabić zarazki, więc marchew jest skutecznym narzędziem na przeziębienie i zapalenie migdałków. Powszechnie znane właściwości marchwi lub bardziej precyzyjnie, zawartej w niej witaminy A pomagają w wzmocnieniu siatkówki, dzięki czemu idealnie nadaje się na takie przypadłości jak: krótkowzroczność i zmęczenie oczu.

Szczególnie przydatna jest dla dzieci. Witamina ta jest niezbędna dla normalnego widzenia, utrzymuje w dobrej kondycji skóry i błon śluzowych.
Gotowane marchewki są często zawarte w diecie chorych na cukrzycę.